Jurnal de eveniment: Masterclass de Cânt Bizantin – ziua a III-a

Arhiepiscopia Iașilor Iulie 18, 2019

Ziua a debutat, cu puţin înainte de ora prevăzută în program, cu soprana Mihaela Grăjdeanu de la Opera Naţională Iaşi. Invitata s-a oferit să lucreze individual cu participanţii mai timizi. La curs au participat atât monahi, cât şi mireni, fiecare discutând despre problemele cu care se confruntă la strană, primind, totodată, sfaturi referitoare la modul în care acestea pot fi rezolvate.

După cursul susţinut de soprana Mihaela Grăjdeanu, evenimentul a continuat cu prezentarea cărţilor: „Chinonicarul vechilor dascăli”, editată de Asociaţia culturală „Byzantion”, „Scara Virtuţilor”, scrisă de Grigorios Stathis, „Prinos de cinstire”, volum închinat marelui dascăl Stathis, precum şi cu promovarea CD-ului „Renaşterea muzicală a Bizanţului românesc”, al Corului academic „Byzantion”. În continuare, părintele arhid. lect. dr. Sorin Mihalache a susţinut două conferinţe, prima bazată pe cercetările sale din domeniul neuroştiinţelor, cealaltă inspirată din propria slujire ca diacon şi din provocările profesiei de lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi. Prima conferinţă, intitulată „Cântare şi încântare: schiţă pentru o radiografie neuroştiinţifică a experienţei muzicale”, a subliniat neuroplasticitatea creierului şi capacitatea activităţilor care ne ţin în stare de flux mental de a ne reorganiza amintirile autobiografice şi, astfel, de a ne restructura interiorul. Putem spune că muzica pe care o ascultăm cu plăcere ne poate redefini ca fiinţe. În a doua conferinţă, părintele arhidiacon a punctat, cu exemple filocalice şi rezultate ale cercetării ştiinţifice, modul în care atenţia selectivă ne influenţează percepţia simţurilor, precum şi importanţa atenţiei în rugăciunea cântată. Totodată, părintele a vorbit despre trăirea autentică a psaltului în transmiterea cuvântului lui Dumnezeu către credincioşi.

Cursurile de interpretare psaltică ale maestrului Panagiotis Neochoritis au continuat şi în seara zilei de 17 iulie, protopsaltul ascultând psalţii aflaţi la nivelul avansat interpretând cântările lor preferate, intervenind şi corectând unde a fost cazul. Totodată, conf. dr. Maria Alexandru a lucrat cu participanţii, făcând exerciţii vocale şi continuând pregătirea pieselor pentru recitalul de muzică orientală clasică de vineri, 19 iulie 2019.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri