Istoricul Parohiei Orzeni

Istorie Noiembrie 1, 2012

Parohia Orzeni cu hramul “Duminica Tomei” sau “Sfântul Apostol Toma”a fost înfiinţată ca unitate de sine stătătoare şi cu personalitate juridică proprie în anul 2002, până atunci fiind filie a Parohiei “Adormirea Maicii Domnului” Rusenii Vechi. Paraclisul cu hramul “Sfântul Apostol Toma”, construit în mijlocul cimitirului din sat, a fost construit în timpul Pr. Lazăr Vasile şi finalizat de Pr. Chirica Dumitru, fiind sfinţit în anul 1998 de Înalt Prea Sfinţitul Calinic Botoşăneanul.

În vara anului 2002 au fost începute lucrările de construire a unei noi biserici în mijlocul satului cu hramul “Sf. Mare Mucenic Dimitrie”, o biserică mai mare şi mai încăpătoare care să corespundă nevoilor acestei parohii.
În decembrie 2002, fosta filie Orzeni a fost transformată în parohie prin numire Pr. STOLERU IOAN AUREL.
În anii următori au fost continuate lucrările de construire a noii Biserici, ajungându-se în prezent, anul 2012, la centura finală şi urmând a fi executat acoperişul.
În anul 2010 alături de paraclisul din cimitir s-au început lucrările de construire  a unei case sociale, lucrări finalizate în anul 2011, când după dotarea acestui aşezământ cu tot ceeea ce era necesar pentru bună îndeplinire a scopului cu care a fost ridicat, a fost sfinţit de un sobor format din toţi preoţii membri ai cercului pastoral “Sfântul Prooroc Ilie”.
În prezent se fac pregătirile începerii lucrărilor de executare a acoperişului noii Biserici.